''Uzor ste vršnjacima, a ponos države''
Napisao Milos Pavicevic    srijeda, 23 avgust 2017 11:52    PDF Štampa El. pošta

kadeti_prijemAko je iko mislio da se više ne rađaju asovi poput Žarka Paspalja, Vlada Šćepanovića, Duška Ivanovića, Bojana Dubljevića, Nikole Vučevića, ovih 12 veličanstvenih kadeta pred kojima danas stojimo demantovali su i najveće skeptike, kazao je ministar sporta Nikola Janović, na svečanom prijemu kadetske reprezentacije Crne Gore koja je osvajanjem srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u Podgorici, ostvarila najveći uspjeh crnogorske košarke od obnove državnosti.

''Svi do jednog rođeni 2001. godine i stasali. Neki u Ulcinju neki u Podgorici i Nikšiću. Neki u Beranama, Bijelom Polju, Kolašinu. U njihovim rodnim gradovima kovalo se ovo pozlaćeno srebro koje sija na njihovim gorštačkim grudima i kojim se danas diči i ponosi cijela Crna Gora. I gotovo da više nema nikoga ko nije čuo za plejmejkere Luku Živanovića, Danijela Marsenića, Harisa Karamangu, bekove Jovana Kljajića, Stefana Vlahovića, Marka Kljajevića, Feđu Pavlovića, krilne centre Bojana Tomaševića, Đorđa Marinovića, nisko krilo Viktora Vujisića i centra Nikolu Bojičića i Miletu Boškovića. Dobro upamtimo ova imena. To su vijesnici nove Crne Gore, uzor i primjer njihovim vršnjacima, a ponos države i njihovih porodica. Inspiracija su svoj djeci i omladini da neprekidan rad i trud, disciplina, posvećenost i upornost stvaraju talenat i da je to ključ kojim otključavamo naše mogućnosti a snove pretvaramo u stvarnost'', istakao je Janović. 

kadeti_prijem_vila_gorica2Janović je da je svim sportistima sa velikim snovima potrebna država sa jakom vizijom.

''Crna Gora je ima u novoosnovanom Ministarstvu sporta. To ćemo potvrditi novim Zakonom o sportu koji će biti po mjeri crnogorskih sportista naročito onih mladih i perspektivnih poput naših košarkaških kadeta, fudbalera, vaterpolista, rukometaša i rukometašica, atletičara i atletičarki, karatista i karatistkinja, džudista i džudistkinja koji pod zastavom Crne Gore sve više i sve češće osvajaju evropske i svjestske vrhove ali i srce nacije'', dodao je Janović. 

Kako je naveo Janović, Ministarstvo sporta planira da putem stipendija unaprijedi model nagrađivanja za osvojene značajne sportske rezultate i još snažnije afirmiše dječiji sport jer, kako je dodao, žele prije svega da Crna Gora ima zdravu naciju i to naciju šampiona.

''U međuvremenu tamo gdje nam postojeći zakon to dopušta država neće štedjeti. Drugo mjesto kadetske košarkaške reprezentacije na ovako značajnom takmičenju kao što je nedavno završeno Evropsko prvenstvo u Podgorici rezultat je koji ima ne samo posebnu međunarodnu već i istorijsku vrijednost i značaj za Crnu Goru. Ministarstvo sporta na prijedlog COK-a po Zakonu za takav uspjeh može dodijeliti nagradu u iznosu od pet do 20 hiljada eura. Naše sjajne kadete očekuje maksimalnih 20 hiljada eura jer su oni to zaslužili. To je međutim, sve samo ne mjera njihovog uspjeha jer on nema cijenu. Niti se može platiti ona uzavrela navijačka atmosfera iz SC ''Morača'' koja se ubrzo preselila u crnogorske domove, na društvene mreže, portale, novine, radio i TV emisije, i ovjekovečila se u pričama o ''dječacima iz ulice crnogorskog ponosa'', istakao je Janović. 

Janović je dodao da ne sumnja da će naši reprezentativci ponoviti istorijski uspjeh koji su ispisali 19. avgusta 2017. godine.

''Sjutra će o vašem vanserijskom uspjehu svjedočiti sportski hroničari. A ako se ikada bude snimao film o usponu crnogorske košarke vi ćete biti njegov glavni lik. Jer sve da se i istorijski uspjeh ispisan 19. avgusta 2017. više nikada ne ponovi vi ćete biti i ostati jedan od najsjajnijih simbola naše nacije. A hoće ponoviće se jer tek ste počeli i hvala vam na tome'', zaključio je Janović.

Prisutnima se obratio i selektor kadetske reprezentacije Mladen Ostojić.

"Lakše bi bilo da vodim utakmicu, nego da pričam. Zahvalio bih se ministru Janoviću na prijemu i predsjedniku Košarkaškog saveza Crne Gore Milu Đukanoviću, kao i i svim ljudima iz saveza", poručio je Ostojić.

Ostojić i dodao da su momci odradili veliki posao i pokazali da su veliki.

"Posebna stvar je sjajna podgorička publika koja je bila vjetar u leđa momcima", zaključio je Ostojić.

Kapiten kadetske reprezentacije Jovan Kljajić se takođe zahvalio ministru Janoviću na prijemu i savezu, kao i selektoru Ostojiću.

"Ja i moji drugovi ćemo vječno pamtiti ovaj uspjeh. Hvala vam svima, voli vas vaš kapiten", rekao je Kljajić.

 

FIBA Live scores