Crna Gora vicešampion Evrope
Napisao Milos Pavicevic    subota, 19 avgust 2017 21:45    PDF Štampa El. pošta

crna_gora_francuska_kadetiKadetska reprezentacija je vicešampion Evrope – u finalu Evropskog prvenstva za igrače do 16 godina u Podgorici, izabranici Mladena Ostojića su u punoj ''Morači'', u atmosferi koja se ne pamti u mečevima tog uzrasta na kontinentalnim šampionatima, poraženi od Francuske 75:68 (28:14, 17:20, 11:18, 19:16). Loš početak meča i veliki minus već nakon šest minuta (22:2) odveli su ''crvene'' u poraz, ali daleko od toga da imaju za čim da žale – srebrna medalja je najveći uspjeh crnogorske košarka od obnove državnosti, a donijela je i plasman na Svjetsko prvenstvo. Nakon što su srušili velikane evropske košarke kao što su Španija, Italija, Litvanija i Srbija, zlatna generacija crnogorska košarke nije imala snage da slomi otpor favorizovanog protivnika, pa je morala da čestitala boljem na zasluženoj pobjedi. Veliko priznanje za dvojicu reprezentativaca Crne Gore – Stefan Vlahović i Bojan Tomašević izabrani su za idealnu petorku prvenstva.

crna_gora_francuska_kadeti1Skupo je naše kadete koštao početak meča, u kome su mladi Francuzi radili šta su htjeli i nakon šest minuta vodili 20 razlike – 22:2.

crna_gora_francuska_kadeti2Pokazali su „crveni“ karakter, nijesu se predavali, radili su sve da bi napravili preokret, stizali i do minus tri (56:53), ali nijesu imali snage i koncentracije da ostvare još jedno čudo...

„Moram reći da sam neizmjerno srećan i ponosan na ove momke. U finalu smo naišli na boljeg rivala koji je u utakmicu ušao rasterećen i to se vidjelo odmah u prvom periodu. Mi pritisak koji smo imali nijesmo izdrżali, bili smo i iscrpljeni, nemamo veliku rotaciju. Teško je igrati sedam utakmica u devet dana. Zato, ovim momcima nemam šta da zamjerim, hvala im za sve“- kazao je selektor Ostojić nakon finala.

crna_gora_francuska_kadeti4U posljednjem meču, crnogorska javnost vidjela je kako igra najbolji evropski 16-godišnjak Kilijan Hejs, a svih ovih dana uživala u partijama naših talenata Jovana Kljajića, Stefana Vlahovića, Bojana Tomaševića, Viktora Vujisića i svih ostalih igrača koje je vodio Mladen Ostojić.

U finalnom meču najbolji je bio Tomašević sa 20 poena, Kljajić je ubacio 18, a Vlahović 11.

U francuskom timu najbolji je bio Hejs sa 21, Maledon je postigao 20.

 

FIBA Live scores