Saopštenje sa sjednice Predsjedništva KSCG
Napisao Milos Pavicevic    srijeda, 14 jun 2017 10:44    PDF Štampa El. pošta

20170614_112923Sjednica Predsjedništva Košarkaškog saveza Crne Gore održana je u srijedu, 14. juna 2017. godine u prostorijama saveza. Sjednicom je predsjedavao predsjednik KSCG - Milo Đukanović.

Na sjednici je usvojen izvještaj o aktivnostima reprezentativnih selekcija koji je članovima Predsjedništva podnio direktor svih reprezentativnih selekcija Danilo Mitrović. Crna Gora je među osam evropskih država koje imaju sve reprezentativne selekcije u A diviziji u 2017. godini, a očekivanja Predsjedništva su da će svi timovi zadržati status člana elitne divizije.

20170614_112915Nakon podnošenja izvještaja od strane komesara, Predsjedništvo je usvojilo izvještaje o takmičenju u Erste ligi, I B MCKL, I A ŽCKL i Ligama mladih, kao i kup takmičenjima za sezonu 2016/17.

Predsedništvo je usvojilo odluku o izmjenama sistema takmičenja za sezonu 2017/18 – Erste liga će u narednoj sezoni brojati 10 timova, koji će igrati po dvokružnom bod sistemu, a četiri prvoplasirana tima će uz učesnike ABA lige (Budućnost Voli i Mornar), nastaviti takmičenje u Super ligi. Po završetku Super lige, četiri prvoplasirana tima će igrati plej-of.

Od naredne sezone biće organizovana i jedinstvena juniorska liga Crne Gore u kojoj će nastupati 18 klubova – juniori 12 klubova koji učestvuju u Erste ligi, kao i šest klubova koji su nastali iz škola košarke. Formiranje jedinstvene juniorske lige donosi i promjenu pravila takmičenja u Erste ligi, odnosno ukidanje pravila o obavezi tri mlada igrača u seniorskom timu, jer bi klubovi kroz jedinstvenu juniorsku ligu podigli kvalitet rada sa mlađim kategorijama na veći nivo.

I kadetska liga bi u drugom dijelu sezone, bila organizovana na nivou jedinstvene lige, uz učešće šest najboljih timova iz Srednje regije, te po tri iz Sjeverne i Južne regije koji bi u prvom dijelu sezone igrali lige na nivou regija.

Predsjedništvo je zadužilo Izvršni odbor KSCG da do sredine septembra pripremi pravna akta kako bi uoči početka nove sezone bila usvojena nova pravila i propozicije u pomenutim takmičenjima.

 

FIBA Live scores