''Nesporazum riješiti u interesu košarke''
Napisao Milos Pavicevic    subota, 10 jun 2017 16:46    PDF Štampa El. pošta

Seminar_Trenera_KSCG_10062017_Dobrilo_Malidzan_6Nesporazum na relaciji između Svjetske košarkaške federacije (FIBA) i Evrolige nije u interesu košarke i treba ga riješiti u što kraćem roku, prije svega zbog reprezentacije koje su ''lokomotiva svjetske košarke'', saglasni su treneri koji učestvuju na seminaru u Podgorici u organizaciji Udruženja košarkaških trenera i Košarkaškog saveza Crne Gore. Na konferenciji za novinare koja je organizovana u sklopu seminara, predsjednik Udruženja i selektor Bogdan Tanjević, kao i predavači odgovarali su na pitanja novinara, nakon najava da igrači koji nastupaju u Evroligi neće imati dozvolu klubova da nastupaju u FIBA ''prozorima'' u kvalifikacijama za Svjetski kup 2019. godine, te prognozirali domete naše reprezentacije na predstojećem Eurobasketu koji će biti održan u Turskoj, Izraelu, Finskoj i Rumuniji.

Seminar_Trenera_KSCG_10062017_Dobrilo_Malidzan_7- Oduvijek sam protiv nesporazuma na relaciji FIBA i Evrolige. I jedni i drugi moraju napraviti korak unazad, u korist  košarke. Naročito gospodin Bartomeu, koji se ponaša kao gazda košarke. To što je izjavio o eventualnoj zabrani igranja igračima za reprezentacije je čudno reći. Da jedna organizacija privatnog tipa određuje sudbinu košarke nema smisla! Pogledajte sa druge strane Svjetsku fudbalsku  federaciju (FIFA), koja uslovljava igrače da nastupaju za nacionalne timove, čak i na prijateljskim mečevima. Vjerujem, ipak, da će se sukob riješiti u interesu košarke – kazao je Tanjević.

Seminar_Trenera_KSCG_10062017_Dobrilo_Malidzan_22Jedan od najboljih evropskih stručnjaka, koji je osvajao titule prvaka Evrope i svijeta Svetislav Pešić kaže da nema smisla zabraniti bilo kome da nastupa za nacionalni tim.

- Ne bih to previše ozbiljno uzimao. Teško je i nema smisla zabraniti bilo kome da igra za reprezentaciju. Već se oglasilo vrlo jako udruženje španskih igrača i najavilo da će biti dostupno nacionalnom timu. Tako da vjerujem da će se ovo riješiti – kazao je Pešić.

Izjavom da bi klubovi učesnici Evrolige mogli da zabrane igračima nastupe u dresu reprezentacije u FIBA kvalifikacionim ''prozorima'' zatečen  je i najtrofejniji slovenački stručnjak Zmago Sagadin.

Seminar_Trenera_KSCG_10062017_Dobrilo_Malidzan_9- Iskreno sam zatečen, kao neko ko je od starta bio blizak krugovima Evrolige i ULEB-a. Vjerujem da je Evroliga već malo ublažila stav, pa planira da ,,vruć krompir“ odluke prebaci na klubove i same igrače. Košarka je talac sukoba Evrolige i FIBA i mislim da je ovo neodrživo, ako bi došlo do evropskog suda – kazao je Sagadin.

Treneri koji učestvuju na seminaru u Podgorici govorili su i o očekivanjima od predstojećeg Eurobasketa na kojem će naša reprezentacija igrati u grupi u Klužu u kojoj će pored domaćina Rumunije, rivali biti Španija, Hrvatska, Češka i Mađarska, a plasman u osminu finala izboriti četiri prvoplasirana tima.

- Crna Gora ima izuzetno tešku grupu, kao i onu sa kojom se ukršta. Ne sumnjam da će Boša napraviti izuzetnu ekipu, dobro poznajem sve te igrače. Ono u šta vjerujem da će Crna Gora sigurno igrati važnu ulogu u biti sudionik borbe oko toga ko će osvojiti medalje. Ovo nije kvalifikaciono prvenstvo na bilo koji način, mnoge selekcije će zato kalkulisati sa sastavima timova, što je već najavljeno. U takvoj situaciji, možda se otvori i Crnoj Gori šansa za medalju. Uz kvalitetan rad koji prepoznajem na svim nivoima oko reprezentacije, ne sumnjam da će ta šansa doći narednih godina. Zato, kada se govori o Crnoj Gori u kontekstu medalja, treba reći - zašto ne! Biće to dobra selekcija – kazao je Pešić.

Sagadin je istakao da je srećan što sve bivše jugoslovenske republike igraju zapaženu ulogu u evropskoj košarci.

- Crnu Goru vidim kao kvalitetnu selekciju, rivala koji će biti nezgodan svima. Moram se prisjetiti onih dana nakon raspada SFRJ, kada se u košarkaškim krugovima pričalo da će samo Srbija i Hrvatska igrati važnu ulogu na kontinentu. Slovenija je vrlo brzo dokazala da to nije slučaj. Sada tu priliku ima i Crna Gora, ali i vaš Crnogorac Vujošević na klupi Bosne i Hercegovine. Izuzetno sam srećan što imamo potencijal za pet ili šest selekcija blizu evropskog vrha, sa prostora bivše Jugoslavije – kazao je Sagadin.

 

FIBA Live scores